Toți pensionarii trebuie să știe cum se recalculează pensiile din România în 2024. Detaliile de la șeful Casei de Pensii

de: Alexandru Puiu
18 01. 2024

Câteva milioane de pensionari au început anul 2024 cu o majorare a pensiilor cu 13,8%, o indexare cu rata inflației din 2022. În același timp, alte câteva milioane se vor bucura de o creștere și în luna septembrie 2024, odată cu recalcularea pensiilor. Din păcate pentru unii, atât atunci cât și acum, vor exista excepții de la această practică.

Mai multe categorii de pensionari din România nu beneficiază de majorarea de 13,8% din ianuarie 2024. Principalii exceptați de la creșterea punctului de pensie sunt pensionarii speciali, inclusiv cei cu indemnizații protejate de norme speciale și cei care s-au pensionat în urma activităților artistice. Ei nu vor avea nimic de câștigat la începutul noului an, conform datelor oferte de Daniel Baciu, șeful CNPP, la România TV.

Citește și: Anunțul momentului de la Casa de Pensii pentru românii cu pensii de până la 2000 de lei. Ce se întâmplă cu impozitele și taxarea pensiilor

Prima lovitură financiară pentru românii cu pensii speciale

După cum a explicat Baciu, mulți pensionari speciale au parte de norme ce prevăd protecția împotriva actualizării cu rata inflației, iar ei nu vor beneficia de majorarea de la 1 ianuarie. Ca referință, aceștia sunt mai ales foștii magistrați cu o pensie medie de peste 20.000 de lei pe lună. De asemenea, se aplică aceeași regulă liberilor profesioniști și celor pensionați în urma activităților artistice. Nu în ultimul rând, cei care aveau pensii de urmaș pentru care au fost persecutați din motive etnice sunt și ei vizați.

„Prin derogare de la prevederile art. 5 din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, republicată, cu modificările și completările aduse prin Legea nr. 154/2021.

Drepturile stabilite potrivit art. 3^1 din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările și completările aduse prin prezenta lege, se acordă și se plătesc începând cu data de 1 ianuarie 2025”, arată Casa de Pensii. Cu alte cuvinte, toate drepturile de mai sus se vor acorda începând cu data de 1 ianuarie 2025, conform unei derogări de la prevederile Ordonanței Guvernului nr. 105/1999.

Citește și: Vechime în plus la pensie pentru zeci de mii de români. Noua lege a pensiilor vine cu vești bune pentru anumite categorii de pensionari

Milioane de pensionari nu primesc nimic în plus în septembrie

Deși recalcularea din septembrie a fost ”vândută” pensionarilor ca o potențială dublare a pensiilor pentru unii, în fapt, peste două milioane nu vor primi niciun supliment la pensie. În această categorie intră cei cu un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Lămuriri pe marginea lor au fost oferit de profesorul Anton Hadăr.

„A muncit mai puțini ani, aceasta este marea problemă, iar formula nu-l avantajează. A primit mărirea de 13,8%, dar doar cu ea rămâne. Totul pentru că el a lucrat doar 15 ani și știm foarte bine că acum cântăresc foarte mult, mai ales la pensiile mici, punctele de stabilitate.

Punctele de stabilitate se dau pentru ani mulți petrecuți în câmpul muncii. Cine a muncit între 15 și 25 de ani, primește zero puncte, pentru că așa prevede legea”, a explicat profesorul.